Posted in Uncategorized

Asa cum ai observat, fenomenele meteorologice extreme au fost tot mai frecvente in ultimii ani. Printre cele mai periculoase fenomene se numara trasnetele.

 

Ce este trasnetul?

Trasnetul este o descarcare electrica ce se produce intre nor si pamant. Fulgerul este fenomenul luminos ce insoteste trasnetul. Viteza luminii fiind mai mare decat viteza sunetului, intai vedem fulgerul si dupa auzim trasnetul.

 

Cum ne ferim de trasnet?

  • Semnele unei furtuni apar inainte ca aceasta sa se declanseze propriu-zis, timp in care trebuie sa te adapostesti. Daca te-a prins furtuna, este indicat sa te adapostesti intr-o cladire sau o incapere metalica. Aceasta formeaza un circuit inchis , iar campurile electrice sunt neutralizate (cusca lui FARADAY).
  • Un alt refugiu sigur este masina. Este o cusca a lui Faraday perfecta, exteriorul acesteia fiind complet metalic. Iti recomandam sa opresti masina pana ce se termina furtuna.
  • In orice loc te-ai adaposti, ar fi bine sa nu parasesti incinta mai devreme de 30 min de la finalizarea furtunii. Au fost inregistrate numeroase cazuri in care au fost trasnite persoane inainte sau dupa purtuna propriu-zisa.
  • Evita sa folosesti obiecte metalice (ferestre, gardduri, etc.)
  • Telefonul mobil poate fi periculos in timpul furtunii. Acesta are piese din metal si este un bun conducator de electricitate.
  • Renunta la IPod. Fulgerul interfereaza cu undele radio AM
  • In cazul in care nu exista refugiu, trebuie sa stai cat mai ghemuit, pentru a reduce inaltimea corpului.

Stiai ca…

  • Parul electrizat este un semn ca te afli intr-un loc cu incarcatura electrica negativa. Asadar, este vulnerabil la trasnet!
  • Conform statisticilor, 2 sin 3 oameni atinsi de fulge au supravietuit
  • O persoana lovita de trasnet are nevoie de un prim ajutor pana la sosirea specialistilor. Acest ajutor consta in: respiratie artificiala, insotita de masaj cardiac.

 

Descarcarile electrice sunt fenomene imprevizibile, imposibil de oprit, dar putem invata sa ne ferim de efectul lor.

 

Orice cladire (casa, scoala, etc.), dar si diverse spatii deschise (terenul de fotbal, piscina, etc), trebuie protejate cu un Paratrasnet activ de tip PDA. Un paratrasnet PDA realizat din materiale de calittae (inox) asigura o protectie ridicata impotriva trasnetelor. Compania IntegratElectric va ofera PARATRASNET PDA cu un raport excelent calitate/pret.  Cere acum informatii la numarul 0767482222.

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Cos de cumparaturi